Ljud i nya former

Vi behöver bara gå lite mer än 20 år tillbaka i tiden för att hamna i en tid då det egentligen bara fanns ett musikmedium med acceptabel ljudkvalitet: LP-skivan. Den hade ett bra ljud – det bästa av alla, rentav, skulle många säga – men den hade en hel del andra brister. Idag är situationen en helt annan.

Bluetooth-musikspelare

LP-skivan var stor, otymplig och känslig, både när den låg på skivtallriken och när den inte gjorde det. Stötar och vibrationer kunde få nålen att hoppa, damm samlades på skivorna, och de var även känsliga för flottiga fingeravtryck. Den som ville behålla sina skivor i gott skick fick behandla dem med silkesvantar, både bildligt och bokstavligt.

Visst fanns det också kasettband, som var behändiga och någorlunda oömma. De hade dock inte särskilt bra ljudkvalitet, och var faktiskt egentligen aldrig tänkta att användas för att spela musik. Från början utvecklades kassetterna av Philips för bruk i diktafoner, men just formatets smidighet gjorde att det utvecklades en marknad för kassetter med musik, inte minst för användning i bilen, där det av flera skäl var omöjligt att använda LP-skivor.

CD-skivan löste många problem när den kom, men många tyckte att den var ganska tråkig. Det hindrade den inte från att bli en gigantisk succé, som skapade de resursstarka skivbolagsjättar som vi ser idag. Eftersom CD:n byggde på digital teknik blev det möjligt att komprimera de ettor och nollor som utgjorde ljudet ytterligare, på olika sätt. På detta sätt skapades MP3 och flera andra filformat som gav skivbolagen skrämselhicka, eftersom det blev möjligt att ladda ned låtar istället för att köpa dem på fysiska musikmedier.

 Vissa såg dock potentialen i att erbjuda musik över nätet till kunderna. Det kunde ske antingen genom köp av filer, eller genom att erbjuda abonnemang där man som kund fick tillgång till en stor mängd titlar, som strömmades till datorn. Eller till telefonen. Eller till någon annan apparat. Det är där vi är idag. Nya enheter presenteras ständigt.

Blazar

En sådan enhet är Blazar, en trådlös högtalare som produceras av företaget Beacon Audio i Salt Lake City. Blazar kan ta emot alla former av ljud som strömmas via Bluetooth, från en dator, telefon, platta eller något annat. Det finns många enheter som klarar av detta, men Blazar har två stora fördelar. För det första så har den ett inbyggt batteri som klarar hela tolv timmars drift. För det andra kan man få stereoljud ur Blazar, om man har två stycken.

Att säga att förhandsintresset för Blazar var stort är närmast en underdrift. Projektet har till stor del finansierats genom en kampanj på Kickstarter. Där var målet att samla in 90 000 dollar. När tidsramen hade gått ut hade projektet fått in 323 696 dollar, från 1769 givare.